Skip to content

A malom működése

Látogatásunk során betekintést nyerhettünk a malom működésének részleteibe, ahol a minőség és precizitás minden egyes munkafolyamatban kiemelt szerepet kap. A teljes gyártási folyamat számítógép-vezérelt, szigorúan ellenőrzött és optimalizált rendszerben zajlik, amely garantálja az adalékanyag-mentes lisztek kiváló és állandó minőségét.

ELLENŐRZÉS

A búza érkezésekor mintavétel és laboratóriumi elemzés történik. A labor számos szempont alapján vizsgálja a szállítmányt, és csak a kifogástalan minőségű alapanyag kerülhet be a hűtött silókba.
Jelenleg 29 silóban tárolnak különböző búzákat.

TISZTÍTÁSI FOLYAMATOK

A tisztítás során több, mint 5%-os veszteség keletkezik, mivel kizárólag a legjobb minőségű szemek kerülnek őrlésre. A színelemző még a legkisebb hibával rendelkező szemeket is eltávolítja, amelyeket később takarmányozási célra értékesítenek.

A hat szintes malom minden emeletén más és más tisztítási folyamat zajlik:

  • idegen tárgyak kiszűrése
  • egyéb gabonafélék szelekciója
  • levegős tisztítás, fajsúly alapján szelektálás
  • optikai osztályozás nagy felbontású kamerák segítségével
  • csírátlanítás
  • kefés polírozás
  • a kifogástalan búzaszemeket mossák és áztatják, csak ezután őrlik

LAVAGRANO

A vízzel történő búzamosási folyamat elengedhetetlen a kiváló liszt előállításához.
Ennek a technikának a legfontosabb eleme a Lavagrano gép használata.

MI IS EZ PONTOSAN?

MIÉRT MOSSÁK A BÚZÁT?

A megfelelően előkészített búza lehetővé teszi, hogy az összes alkotórész (korpa, apró korpák, csíra stb.) helyesen szétváljon, a héj könnyebben leváljon, a szemek pontosan a megfelelő módon törjenek.

MEGŐRZIK A LISZT SZÍNÉT ÉS ILLATÁT

A Lavagrano eljárásnak köszönhetően a liszt világosabb színű és természetesebb illatú lesz. A tisztítás és a lassú, hideg őrlés kombinációjának köszönhetően a liszt fehérebb marad, és tiszta, friss búza illatot áraszt. Mit jelent ez a végeredmény szempontjából?

  • A liszt színe nem szürkés lesz, hanem ragyogóan fehér.
  • Az elkészült termékek pontosan megőrzik az alapanyagok természetes színét és illatát.
  • A friss tészták élénk sárga színt kapnak a tojástól, és tárolás közben sem szürkülnek be.
  • A süteményekben a vanília színe és aromája intenzívebb lesz, és minden más íz is tisztán és harmonikusan érzékelhető marad.

A tisztább, világosabb liszt olyan, mint egy festő tiszta vászna – a végeredményben minden szín és íz kiemelkedőbb és ragyogóbb lesz.

MALMI ÉS TISZTÍTÁSI FOLYAMATOK 6 SZINTEN

FÖLDSZINT

HENGERMALMOK

A hengermalmok az egyes megtisztított és előkészített alapanyagok tiszta őrlését végzik acélhengereken keresztül. A búzát az első őrlési fázison többféle melléktermékre törik, majd továbbhalad a különböző feldolgozási lépésekhez.

PÁRATARTALOM-SZABÁLYOZÓK

A páratartalom-szabályozók lehetővé teszik a búza nedvességtartalmának ellenőrzését, miután azt kondicionálták és a kijelölt silókban tárolták. Csak a megfelelő nedvességtartalom ismeretében lehet meghatározni a víz mennyiségét a második kondicionálási fázishoz.

1. EMELET

OPTIKAI OSZTÁLYOZÓ

Az optikai osztályozó kiszűri a legapróbb hibás szemeket és szennyeződéseket. Nagy felbontású kamerák segítségével kiemeli a minimális szín- és szerkezeti eltéréseket és célzott légsugár segítségével eltávolítja a hibás szemeket.

MÉRLEGEK

Megmérik a búzát az őrlés előtt, valamint az abból kinyert különböző termékeket, például lisztet, darát, korpát, stb.

2. EMELET

TISZTÍTÓK

A tisztítók segítségével a finomabb lisztőrleményt elválasztják a durvább frakcióktól és más nagyobb szemcséjű részecskéktől, különböző méretű rostákon történő szétválogatással. Ezután a megfelelő frakciókat továbbítják az őrlési szakaszokba. A malomból érkező korpát a korpafinomítók dolgozzák fel, amelyek eltávolítják a rajta maradt utolsó lisztszemcséket is.

CSÍRÁTLANÍTÓ

A csírátlanító finoman eltávolítja a búza legkülső rétegét, ezáltal csökkenti a baktériumok számát, valamint megszabadítja a szemeket a rátapadt szennyeződésektől, például portól, homoktól és rovarmaradványoktól.

3. EMELET

SZITASZEKRÉNYEK

A szitaszekrény többféle egymásra helyezett szita segítségével osztályozza a búza különböző melléktermékeit az előre meghatározott őrlési diagram szerint.

KŐLEVÁLASZTÓ

A kőleválasztó segítségével a különböző méretű köveket és kavicsokat választják el a könnyebb szemektől. A vibráció és az állandó légáram hatására a nehezebb szennyeződések az ürítőnyílás felé áramlanak, így eltávolítva azokat a tisztítási folyamat során.

4. EMELET

GABONAOSZTÁLYOZÓ

Ebben a szakaszban különböző tisztítási eljárások zajlanak, amelyek célja, hogy eltávolítsák az összes szennyeződést, például köveket, magvakat, port, szalmát és törött szemeket.

SZELEPEK

A szelepek a hengermalmokból érkező különböző termékeket fogadják, majd adagolják, szabályozzák és továbbítják a következő feldolgozási lépésekhez.

5. EMELET

SZŰRŐK

Itt találhatók a szűrők, amelyek központosított elszívás segítségével biztosítják, hogy az egész gyártási folyamat pormentes maradjon az őrlés és a tisztítás során. Az üzemben használt levegőt teljesen megszűrik mielőtt visszakerülne a környezetbe, ezáltal biztosítva a tiszta munkakörnyezetet.

ELSŐ TISZTÍTÁSI SZAKASZ

Itt kezdődik a teljes tisztítási folyamat, amely során a búzát az őrlés előtt az alábbi lépéseknek vetik alá: speciális mérlegeken lemérik,
eltávolítják az idegen anyagokat, megmérik a kezdeti nedvességtartalmát, majd kondicionálják a további feldolgozáshoz.

KAPACITÁS ÉS MINŐSÉG

MINŐSÉG MINDENEK FELETT

A malom tudatosan nem növeli egy adott egység kapacitását a minőség rovására, inkább új termelőegységet épít, hogy a búzával és lisztekkel való bánásmód változatlan maradjon. 2019-ben a legmodernebb gépekkel bővítettek, és a közeljövőben újabb bővítést terveznek.

A MALOM NYÍLT NAPJA

A legutóbbi bővítés alkalmával meghívták Olaszország legnagyobb malmait, hogy megmutassák, hogyan érik el a lehető legmagasabb minőséget. Minden gépet és minden lépést nyíltan bemutattak, hisznek abban, hogy az igazi érték a közel 200 év alatt felhalmozott tudás és tapasztalat, valamint a minőség iránti következetes elköteleződés.

ZÁRT RENDSZER ÉS HIDEG ŐRLÉS

A búza és a liszt mozgatása teljesen zárt rendszerben, vákuum alatt történik, így a malom minden szintje makulátlanul tiszta a nap és az év bármely szakában, sehol egy szálló lisztpor. Az üzemben használt levegőt szűrik, mielőtt visszakerülne a környezetbe.

Az üzem teljes területén a hőmérséklet folyamatosan 25°C alatt marad, minden fázisban hideg a búza és a liszt is.

PIHENTETÉS ÉS CSOMAGOLÁS

Az őrlés után a liszteket pihentetik, majd a megfelelő receptúra szerint keverik, így biztosítva az állandó minőséget és optimális sütési tulajdonságokat.

Az olasz malmok közül elsőként vezették be az ultrahangos zacskózárást, amely jobban védi a terméket a szennyeződésektől és a kiszóródástól.