A malom működése
Látogatásunk során betekintést nyerhettünk a malom működésének részleteibe, ahol a minőség és precizitás minden egyes munkafolyamatban kiemelt szerepet kap. A teljes gyártási folyamat számítógép-vezérelt, szigorúan ellenőrzött és optimalizált rendszerben zajlik, amely garantálja az adalékanyag-mentes lisztek kiváló és állandó minőségét.
ELLENŐRZÉS
A búza érkezésekor mintavétel és laboratóriumi elemzés történik. A labor számos szempont alapján vizsgálja a szállítmányt, és csak a kifogástalan minőségű alapanyag kerülhet be a hűtött silókba.
Jelenleg 29 silóban tárolnak különböző búzákat.

TISZTÍTÁSI FOLYAMATOK
A tisztítás során több, mint 5%-os veszteség keletkezik, mivel kizárólag a legjobb minőségű szemek kerülnek őrlésre. A színelemző még a legkisebb hibával rendelkező szemeket is eltávolítja, amelyeket később takarmányozási célra értékesítenek.
A hat szintes malom minden emeletén más és más tisztítási folyamat zajlik:
- idegen tárgyak kiszűrése
- egyéb gabonafélék szelekciója
- levegős tisztítás, fajsúly alapján szelektálás
- optikai osztályozás nagy felbontású kamerák segítségével
- csírátlanítás
- kefés polírozás
- a kifogástalan búzaszemeket mossák és áztatják, csak ezután őrlik
LAVAGRANO
A vízzel történő búzamosási folyamat elengedhetetlen a kiváló liszt előállításához.
Ennek a technikának a legfontosabb eleme a Lavagrano gép használata.

MI IS EZ PONTOSAN?
Ahhoz, hogy bemutassák a Lavagrano szerepét, a Treccani Szótár meghatározását vették alapul: „lavagrano” [fn. és mn.] – A malomiparban használt gép a búza tisztítására: egy zárt tartály, amelyben különböző méretű csigák mozgatják előre a búzaszemeket vízsugarak alatt.”
Képzeljük el úgy, mint egy hatalmas mosógépet, amely folyamatos vízsugarakkal mozgatja a búzát, és eltávolít minden szennyeződést. A centrifugális erő lehetővé teszi, hogy a megtisztított búza megszabaduljon a felesleges víztől, ezután a megfelelő silóba kerül. A szennyezett vizet egy aktív iszapkezelő rendszerben megtisztítják, majd visszavezetik a felszín alatti vízkészletbe, míg az iszapot egy erre szakosodott vállalat elszállítja és megfelelő módon ártalmatlanítja.
MIÉRT MOSSÁK A BÚZÁT?
Így biztosítják a szennyeződések eltávolítását, a megfelelő puhaságot, a helyes őrlést és frakcionálást. Minden egyes búzafajtát tisztán, külön-külön őrölnek. A Lavagrano lehetővé teszi, hogy a szemek megfelelő mennyiségű vizet szívjanak magukba, így puhábbá és őrlésre alkalmassá válnak. Ha a búzát csak permetezéssel nedvesítenék, nem minden fajta kapna egyenletes vízellátást, ami akadályozná a héj fellazulását és a szemek megfelelő törését.
A megfelelően előkészített búza lehetővé teszi, hogy az összes alkotórész (korpa, apró korpák, csíra stb.) helyesen szétváljon, a héj könnyebben leváljon, a szemek pontosan a megfelelő módon törjenek.
MEGŐRZIK A LISZT SZÍNÉT ÉS ILLATÁT
A Lavagrano eljárásnak köszönhetően a liszt világosabb színű és természetesebb illatú lesz. A tisztítás és a lassú, hideg őrlés kombinációjának köszönhetően a liszt fehérebb marad, és tiszta, friss búza illatot áraszt. Mit jelent ez a végeredmény szempontjából?
- A liszt színe nem szürkés lesz, hanem ragyogóan fehér.
- Az elkészült termékek pontosan megőrzik az alapanyagok természetes színét és illatát.
- A friss tészták élénk sárga színt kapnak a tojástól, és tárolás közben sem szürkülnek be.
- A süteményekben a vanília színe és aromája intenzívebb lesz, és minden más íz is tisztán és harmonikusan érzékelhető marad.
A tisztább, világosabb liszt olyan, mint egy festő tiszta vászna – a végeredményben minden szín és íz kiemelkedőbb és ragyogóbb lesz.

MALMI ÉS TISZTÍTÁSI FOLYAMATOK 6 SZINTEN
FÖLDSZINT

HENGERMALMOK
A hengermalmok az egyes megtisztított és előkészített alapanyagok tiszta őrlését végzik acélhengereken keresztül. A búzát az első őrlési fázison többféle melléktermékre törik, majd továbbhalad a különböző feldolgozási lépésekhez.
PÁRATARTALOM-SZABÁLYOZÓK
A páratartalom-szabályozók lehetővé teszik a búza nedvességtartalmának ellenőrzését, miután azt kondicionálták és a kijelölt silókban tárolták. Csak a megfelelő nedvességtartalom ismeretében lehet meghatározni a víz mennyiségét a második kondicionálási fázishoz.
1. EMELET

OPTIKAI OSZTÁLYOZÓ
Az optikai osztályozó kiszűri a legapróbb hibás szemeket és szennyeződéseket. Nagy felbontású kamerák segítségével kiemeli a minimális szín- és szerkezeti eltéréseket és célzott légsugár segítségével eltávolítja a hibás szemeket.
MÉRLEGEK
Megmérik a búzát az őrlés előtt, valamint az abból kinyert különböző termékeket, például lisztet, darát, korpát, stb.
2. EMELET

TISZTÍTÓK
A tisztítók segítségével a finomabb lisztőrleményt elválasztják a durvább frakcióktól és más nagyobb szemcséjű részecskéktől, különböző méretű rostákon történő szétválogatással. Ezután a megfelelő frakciókat továbbítják az őrlési szakaszokba. A malomból érkező korpát a korpafinomítók dolgozzák fel, amelyek eltávolítják a rajta maradt utolsó lisztszemcséket is.
CSÍRÁTLANÍTÓ
A csírátlanító finoman eltávolítja a búza legkülső rétegét, ezáltal csökkenti a baktériumok számát, valamint megszabadítja a szemeket a rátapadt szennyeződésektől, például portól, homoktól és rovarmaradványoktól.
3. EMELET

SZITASZEKRÉNYEK
A szitaszekrény többféle egymásra helyezett szita segítségével osztályozza a búza különböző melléktermékeit az előre meghatározott őrlési diagram szerint.
KŐLEVÁLASZTÓ
A kőleválasztó segítségével a különböző méretű köveket és kavicsokat választják el a könnyebb szemektől. A vibráció és az állandó légáram hatására a nehezebb szennyeződések az ürítőnyílás felé áramlanak, így eltávolítva azokat a tisztítási folyamat során.
4. EMELET

GABONAOSZTÁLYOZÓ
Ebben a szakaszban különböző tisztítási eljárások zajlanak, amelyek célja, hogy eltávolítsák az összes szennyeződést, például köveket, magvakat, port, szalmát és törött szemeket.
SZELEPEK
A szelepek a hengermalmokból érkező különböző termékeket fogadják, majd adagolják, szabályozzák és továbbítják a következő feldolgozási lépésekhez.
5. EMELET

SZŰRŐK
Itt találhatók a szűrők, amelyek központosított elszívás segítségével biztosítják, hogy az egész gyártási folyamat pormentes maradjon az őrlés és a tisztítás során. Az üzemben használt levegőt teljesen megszűrik mielőtt visszakerülne a környezetbe, ezáltal biztosítva a tiszta munkakörnyezetet.
ELSŐ TISZTÍTÁSI SZAKASZ
Itt kezdődik a teljes tisztítási folyamat, amely során a búzát az őrlés előtt az alábbi lépéseknek vetik alá: speciális mérlegeken lemérik,
eltávolítják az idegen anyagokat, megmérik a kezdeti nedvességtartalmát, majd kondicionálják a további feldolgozáshoz.
KAPACITÁS ÉS MINŐSÉG
A malom napi kapacitása a 2019-es bővítés előtt kb. 100 tonna volt, amely az új
termelőegységgel 300 tonnára nőtt. Mivel csak kiváló minőségű alapanyagot vásárolnak,
filozófiájuk szerint kötelességük a lehető legjobbat kihozni belőle.
MINŐSÉG MINDENEK FELETT
A malom tudatosan nem növeli egy adott egység kapacitását a minőség rovására, inkább új termelőegységet épít, hogy a búzával és lisztekkel való bánásmód változatlan maradjon. 2019-ben a legmodernebb gépekkel bővítettek, és a közeljövőben újabb bővítést terveznek.
A MALOM NYÍLT NAPJA
A legutóbbi bővítés alkalmával meghívták Olaszország legnagyobb malmait, hogy megmutassák, hogyan érik el a lehető legmagasabb minőséget. Minden gépet és minden lépést nyíltan bemutattak, hisznek abban, hogy az igazi érték a közel 200 év alatt felhalmozott tudás és tapasztalat, valamint a minőség iránti következetes elköteleződés.

ZÁRT RENDSZER ÉS HIDEG ŐRLÉS
A búza és a liszt mozgatása teljesen zárt rendszerben, vákuum alatt történik, így a malom minden szintje makulátlanul tiszta a nap és az év bármely szakában, sehol egy szálló lisztpor. Az üzemben használt levegőt szűrik, mielőtt visszakerülne a környezetbe.
Az üzem teljes területén a hőmérséklet folyamatosan 25°C alatt marad, minden fázisban hideg a búza és a liszt is.
PIHENTETÉS ÉS CSOMAGOLÁS
Az őrlés után a liszteket pihentetik, majd a megfelelő receptúra szerint keverik, így biztosítva az állandó minőséget és optimális sütési tulajdonságokat.
Az olasz malmok közül elsőként vezették be az ultrahangos zacskózárást, amely jobban védi a terméket a szennyeződésektől és a kiszóródástól.